Főoldal

„TÖBB SZÍVET A KEZETEKBE!"

(Lellis-i Szent Kamill)

Az idén július 23-án,  az ajaki Nagyboldogasszony-templomban szentmisén ünnepelték Lellis-i Szent Kamillt a betegek, kórházak, egészségügyi dolgozók védőszentjét.

Az ünnepi szentmisét Gáspár Mátyás plébános mutatta be. Abban a történelmi időben Szent Kamill Istentől kapott egy karizmát. Mi ez a karizma, ez az ajándék, melyet Isten ad? - kezdte beszédét Mátyás atya.  Az egyházak történelméről tudjuk, hogy vannak az egyháznak kérdései, és az Isten általában a szenteken keresztül válaszol rá. Szent Kamill egy ilyen szent, akit az Isten válaszként küld az örök emberi problémákra, mint a szenvedés, a halálfélelem, a haldoklás problémájára.

Majd kifejezte háláját, hogy 2019-től Ajakon is működik a „Szent Kamill Leányai” szerzetes közösség, néhány Kedves Nővér itt folytatja szolgálatát. Ők most a rendjük szellemének az elindítóját ünneplik. Mi is bekapcsolódunk ebbe az ünnepbe, mint ahogy ők is részt vesznek az egyházközségünk életében - fogalmazott az atya.

A szentmise további részében a jelenlévők egy színdarabot láthattak az Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola lelkes tanulói előadásában, melyben Szent Kamill élettörténetét mutatták be.

Erre a jeles napra megérkezett Olaszországból a szépkorú Antónia Kedves Nővér is, aki már korábban szolgált Magyarországon, hogy újra betekintést nyerjen az itteni szerzetesközösség életébe. A szentmise végén Mátyás atya és dr. Ragány Adrienn a település polgármestere nagy szeretettel köszöntötték  Antónia Kedves Nővért 90. születésnapja alkalmából.

Az ünnepség agapéval zárult.

 

Kép és szöveg:

Hasulyóné Rutkai Éva