szombat, május 18, 2024

Főoldal

„Az elvetett mag már dolgozik…”

2018. június 14-én az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, a missziós kereszt országjáró körútjának egyik állomására, Ajakra érkezett. A közel 5 méter magas kereszt Ozsvári Csaba ötvösművész csodálatos alkotása, melyben magyar szentek és boldogok ereklyéi vannak elhelyezve. Fogadására június 14-én 19:00 órakor Galsi János atya szentmisét mutatott be.

Másnap az iskolások és óvodások csoportokban látogattak el a római katolikus templomban elhelyezett kereszthez, ahol János atya ismertette a kereszt történetét, beszélt a szentek életéről, kiknek ereklyéi ékeskednek a motívumok között. A gyerekek együtt és külön- külön imádkozva csodálkoztak rá a gyönyörű alkotásra. Este engesztelő szentmisét mutattak be a Fatimai Szűzanya tiszteletére, majd a Rózsafűzértársulat virrasztott a Szűzanyával a kereszt alatt.

Június 16-án, szombaton imaközösségek szentségimádása volt a szent kereszt mellett, este a görögkatolikusok vecsernyéje, majd Gáspár Mátyás plébános engesztelő szentmisét mutatott be.

Június 17-én, vasárnap 15:00 órától tartották az  Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda és Bölcsőde tanévzáró szentmiséjét a kereszt előtt, melyet Felföldi László általános püspöki helynök, nyíregyházi plébános mutatott be.

Felföldi László plébános bevezető gondolataiban elmondta, egy iskolai tanévzárón megfogalmazott hálaadásra üzenetként az evangélium válaszol. Felföldi atya hangsúlyozta, az elvetett mag, ha bekerül a földbe, magától kezd fejlődni, növekedni. Már mindegy, hogy aki ültette alszik, nyári szünetre megy, pihen, a mag akkor is dolgozik. A szívekben ott vannak a jó magvak, de a világ teleszórja ugyanazt a szívet gyommal, a mi feladatunk pedig, hogy vigyázzunk erre a magra, óvjuk, és mindig tudjuk, mi az, amit védeni, vagy kizárni kell az életünkből.

Felföldi atyának a tanárokhoz, szülőkhöz is volt pár kedves gondolata:

„Mikor lehet jó szívvel, nyugodt szívvel indítani és elengedni a diákot? Ha a közte lévő időben sikerült egy eszmét felállítani a szívében, ami ha megfogan, akkor abból erő, gazdagság lesz, teljessé teszi az életét. Ezért adunk most hálát, és mondunk köszönetet, hogy átadhattunk gondolatot, üzenetet, nevelést, célt, eszmét, ami elkezd bennük növekedni.”

A prédikáció végén a nyolcadikos diákoknak útravalóul ezeket a szavakat mondta:

„A felnőtteknek el kell fogadni, hogy lejárt az idő, amit lehetett elmondtak és megtanítottak. Az iskolapadból kilépve a diák az lesz, amivé önmagát teszi. A jövőben lesznek nevelők, tanárok, szülők, papok, de már csak segíteni tudnak abban, amiben a gyermek lépni, elindulni akar.

A mag, a mustármag kicsi, de ha felnő, akkor fává terebélyesedik. A mag, azok az emberek, akik mellett megtaláljuk életünk biztonságát és örömét. Keressétek meg ezeket az embereket, nevelőket, tanárokat, akik mellett a szívetek gazdagabb, több lesz!”

A szentmisén Gáspár Mátyás atya, az Ajaki Római Katolikus Egyházközség képviselő testülete nevében Békési Sándor-díjat adományozott Lippainé Balogh Erzsébet és Ragány Zsuzsanna nevelők részére.

Az ünnepi szentmise befejeztével a végzős diákok egy fát ültettek el a plébánia kertjében.

Kép és szöveg: Hasulyóné Rutkai Éva

Forrás: www.dnyem.hu

Fel