péntek, május 17, 2024

Főoldal

"Magyar szentjeink nyomában”

Az Ajaki Római Katolikus Plébánia az egyházközségünk legfiatalabb tagjai részére július 31– augusztus 4-ig nyári napközis táboroztatást szervezett 44 gyermek részvételével.
A tábor aktív és tevékeny résztvevői és lelki támaszai voltak Gáspár Mátyás plébános és Galsi János atya, valamint a pedagógusok és önkéntes segítők, akik a gyerekek számára tartalmas programokat szerveztek és vezettek.

A tábornyitó szentmisét követően az első napon az ismerkedős játékok megalapozták az egész heti vidám hangulatot. Minden reggel közös imádkozással kezdődött, melyet sokféle foglalkozás, vallási és egyéb szabadidős tevékenység követett. A hét folyamán a templom csendes hűvösében megismerkedhettek a gyerekek Árpád házi Szent Erzsébet életével, aki azok közé a szentek közé tartozik, kiknek fénye nem csökken, hanem minden kor emberének világít. Betekintést nyerhettek még a magyar keresztény egyház- és államszervező Szent István király és fia, Szent Imre herceg, valamint a lovagkirály, Szent László, egyházmegyénk védőszentjének életébe is. Szent II. János Pál pápa oltalma alatt áll az ajaki általános iskola, a pápa templomunkban elhelyezett ereklyéje előtti elmélkedés is segített, hogy közelebb hozzuk példaértékű életét a gyermeki lelkekhez. Lelkünket tápláló előadások voltak ezek mindannyiunk számára. A gyerekek papírból készített térbeli hatást tükröző képeket raktak ki a kézműves foglalkozásokon a megismert szentekről, ezek lettek az idei táborunk jelképei.

Gyalogtúrán eljutottunk a Tanyára, ahol megnéztük tájegységünk jellegzetes állatait, és polgármester úr meghívta a csapatot szekér-kocsikázásra is. A Czóbel Minka kúriát is megtekintettük, ide is gyalogosan jutottunk el, és a kastély kertjében az árnyas fák alatt a fáradhatatlan gyereksereg önfeledten játszott. Az Anarcsról hazafelé tartó úton pedig a rózsafüzér ima elimádkozásával röpült el észrevétlenül az idő.
Autóbuszos kirándulást szerveztünk az Atlantika Vízividámparkba, de a szárazföldi vízicsata sem maradhatott el másnap Ajakon.

A tábor utolsó napján, a családi napon kincsvadászaton vettek részt a gyerekek, majd elindult az “Aranytallér-gyűjtő” verseny, a bibliai témájú feladatok megoldásától a kézműves és játékos foglalkozásokon át a Lego építéséig. A szülők is csatlakoztak hozzánk, akik közös ebéddel egybekötve gyermekeikkel együtt töltöttek egy élménnyel teli napot. A fő esemény délután következett, amikor Szenes István atya, a Vianney Testvérek Közösségének priorja a közösség testvéreinek vezetésével interaktív foglalkozás keretében ismertette meg a gyerekeket Szűz Mária életével. Igazi lelki feltöltődés volt mindenki számára a táborzáró szentmise, melyen Gáspár Mátyás atyával vettünk részt és Szenes István atya tanítását hallgattuk.

A napközis tábor szervezésébe az Ajaki Szent István Karitász csoport tagjai is bekapcsolódtak a napi háromszori testi táplálék szolgáltatásával. Köszönjük áldozatos szolgálatukat!
Az egy hét alatt a gyermekközösség és a velük lévő felnőtt segítők csapata egyre összetartóbbá vált, lelkileg megerősödött, az egyházközség életébe közösen kapcsolódtak be egyre nagyobb aktivitással.
Hálásan köszönjük az önkéntesek odaadó, sokszor fáradságos, kitartó munkáját, az egyházközség híveinek, a szülőknek a felajánlását és támogatását. A táborzáró szentmisét követően hitünkben megerősödve, Isten segítségében és áldásában bízva reméljük, hogy jövőre is megszervezhetjük a tábort.
Köszönetünket fejezzük ki a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyének a tábor költségeihez nyújtott támogatásért.

Gáspár Mátyás
plébános

Ragány Zsuzsanna
pedagógus

Forrás: www.dnyem.hu

 

 

Fel