szerda, július 06, 2022

Főoldal

Államalapító Szent István királyunk ünnepén Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét augusztus 20-án Budapesten, a Szent István-bazilika előtti zsúfolásig megtelt téren, majd vezette a Szent Jobb-körmenetet. Az ünnepi szentmisét zenés program és imádság előzte meg.

Böjte Csaba ferences szerzetes, a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar és a csángó fiatalok is közreműködtek az ünnepi készületben.

Fehérváry Lilla előadása és Kubik Anna Kossuth-díjas színművész szavalata után Petrás Mária és a Muzsikás együttes műsorát hallhattuk. A kulturális program Szikora Róbert és Tóth Gabi fellépésével zárult. Ezt követően a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkárságának vezetője, Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök és a NEK főtitkára, Fábry Kornél tartottak tájékoztatót a közelgő világeseményről.

A bíboros köszöntőjében úgy fogalmazott: ez a nap hálaadás a múltért, népünk életéért és könyörgés a jövőért, sorsunk alakulásáért. Majd kérte, hogy a szentmisén imádkozzunk a járvány áldozataiért, a gyászolókért, és azokért is, akik helytállásukkal "mindannyiunk túlélését segítették".

A szentmisén Erdő Péter bíboros megáldotta az új kenyeret, aki elé az áldásra az ajaki Máriás fiatalokból Farkas Eszter és Kolozsi Imre vitték.

A szentmise szónoka Felföldi László pécsi megyéspüspök volt. Felföldi László Püspök Atya homíliájában kiemelte: „Szent István törvénye, amely előírta, hogy minden tíz falu építsen egy templomot, ma újra életet, családot, hazát gyógyítóan és megmentően " aktuális.”

Az ünnepi szentmisén koncelebrált Michael A. Blume apostoli nuncius, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, Udvardy György veszprémi érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai, valamint Haľko József pozsonyi segédpüspök.

A szentmisén jelen volt Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Varga Zs. András, a Kúria elnöke, Boross Péter volt miniszterelnök, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is.

Továbbá szolgálatot teljesítettünk még Ajakról, az olvasmányt Kovács Zsolt olvasta, a szentleckét hála Istennek én olvashattam, ezzel szolgáltuk az ünnepi szentmisét. Ajakról pedig igen szép számmal zarándokoltunk el, a lelkivezetőnk Galsi János atya volt. A szertartás a Szent Jobb-körmenettel zárult. Szent István jobb karjának kézfejereklyéjét a honvéd koronaőrség hordozta, előtte vonultak az Apostoli Szentszék által elismert lovagrendek, a szerzetesek és a papság, a püspöki konferencia tagjai, a Szent Jobb mögött Erdő Péter, továbbá a közjogi méltóságok és állami tisztségviselők, a diplomáciai testület tagjai, majd népviseletbe öltözött hívek és plébániai zarándokcsoportok követtük.

A búcsúi ünnepet a látványos tűzijáték megtekintésével fejeztük be.

Hála és köszönet a szolgálatért minden ajaki zarándoknak, akik a Szent István napi szentmisén és Szent Jobb-körmeneten szolgáltak és részt vettek, illetve támogatták, segítették a zarándokcsoportot!

Takács Károlyné

Intézmény-egység vezető 

Fel