szombat, május 18, 2024

Főoldal

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom- budapesti érsek mutatott be szentmisét augusztus 20.-án Budapesten, a Szent István-bazilika előtt, majd vezette a Szent Jobb-körmenetet. A szentmise szónoka Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök volt. A szentmisén, az ajaki származású Homoki Mária és Homoki Csaba testvérpár, vitte az új kenyeret az érsek elé, megáldásra.

Augusztus 20-a már lassan évtizedek óta fontos esemény az ajaki zarándokok számára. Közel százan kerekedtünk fel buszokkal és autókkal, hogy részt vegyünk Budapesten az augusztus 20-ai ünnepi szentmisén, és az azt követő Szent Jobb Körmeneten.
A buszon végig imádkozva, énekelve kértük a szenteket, és a Jóisten segítségét családjainkért, Magyarországért, és a világ békéjéért. A buszon a lelki vezetőnk Galsi János atya volt. A zarándoklat legfiatalabbjai 8-10 éves gyerekek, és a legidősebb közel 70 éves nénik és bácsik is meghatódva kérték Szent István király közbenjárását.
Mire 12-t ütött az óra már csoportunk Budapestre érkezett. Akik nem öltöztek népviseletbe kisebb sétát tettek a Duna parton, szemlélve az augusztus 20-i programokat. A Máriás lányoknak, olvasós asszonyoknak, valamint a lobogósoknak azonban öltözködniük kellett, hogy már délután három órára ott lehessünk a bazilika előtti téren, hogy hallgathassuk Böjte Csaba atya lelki beszédét, Szent István király életét. Nem éreztük a kánikulát, a rettenő nagy hőséget, nem figyeltünk magunkra, hanem csak átadtuk magunkat az Úrnak.
A délután kezdődő ünnepi szentmise orgonajátéka szinte a szívünkbe, és lelkünkbe hatolt.
A püspökök és papok, valamint világi elöljárók jelenléte még inkább bensőségesebbé tették a közös ünnhepet.
A mise elején megtisztelő érzés volt zarándokcsoportunknak, és egész Ajaknak, hogy az új kenyeret érsek atyának két „Máriásunk” Homoki Mária, és Homoki Csaba vitte az áldásra.
A szentmisén való közös áhítat összehozott bennünket, minden jelenlévővel, akikkel közösen imádkoztunk.
A mise utáni Szent Jobb Körmeneten való részvételünk, a Szent Jobbal való találkozásunk, megerősített bennünket hitünkben.
Azt hiszem, hogy Erdő Péter bíboros szavai igazán közösségünk iránymutatója és mottója is lehet. Az a világnézet, amit Szent István képviselt ma is aktuális. A bíboros megerősítette bennünk azt a törekvést, hogy hitünket családon belül vagy akár egy közösségen belül is erősítsük, hogy lássák gyerekeink, hogy a hit az élet minden helyzetére választ ad.
A körmenet után fáradtan, de nagy lelkesedéssel tekintettük meg a csodálatos tűzijátékot, melynek színpompás látványa, és fület gyönyörködtető zenéje tette széppé és teljessé a napunkat.
Hajnal három órakor gördültek be a buszok Ajakra, ahol már leszállás előtt terveztük a következő Gyöngyösre szóló zarándoklatunkat.
Úgy gondolom, hogy mi ajakiak nem csak gyakoroljuk, hanem meg is valljuk hitünket.

Kép és szöveg: Takács Károlyné
egyházi képviselő

Fel