szerda, július 06, 2022

Főoldal

Vízkereszt – Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe

Vízkeresztet január 6-án ünnepli a Katolikus Egyház, parancsolt ünnepként.

Az epifánia – „epiphania Domini”, az „Úr megjelenése” – néven is ismert nap Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe.

Három eseményre is emlékeztet az egyik legősibb keresztény ünnepünk minket ezen a napon:

• a napkeleti bölcsek imádása;

• Jézus megkeresztelkedésére a Jordánban;

• és Jézus első csodája (a víz borrá változtatása) a kánai menyegzőn.

A magyar vízkereszt elnevezés a hagyományosan ilyenkor végzett vízszentelésből ered. Vízkereszt ünnepén már nemcsak a Szent Családra figyelünk, hanem a pásztorokra és a messziről jött napkeleti bölcsekre is, akiknek jelenléte az emberiségre mutat, mert Krisztus, az Üdvözítő mindenki számára született meg.

Mi, az Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola tanulói és pedagógusai szentmisén vettünk részt ezen a napon a Nagyboldogasszony templomban.

Zuró József parókus és Gáspár Mátyás plébános, iskolánk lelki vezetője, együtt celebrálták a szentmisét, majd ezt követően az iskola aulájában görög katolikus szertartás szerint került sor a vízszentelésre. A szertartást Zuró József parókus közösen végezte Gáspár Mátyás és Galsi János atyával.

A víz megáldása után minden osztálytermet, iskolai helyiséget megszentelték az atyák. „Békesség e háznak! És minden lakójának!” – szólt a köszönés intézményünkben.

A helyiségek megszentelése után a bejárati ajtó szemöldökfájára fölírták az évszámot, valamint a C+M+B betűket, amelyek a latin mondatot rövidítik: „Christus Mansionem Benedicat”, vagyis „Krisztus áldja meg e hajlékot”.

Ez a néhány betű egész évben emlékeztet mindenkit arra, hogy Krisztus áldó keze mindig otthonunk felett van.

Ragány Zsuzsanna

intézményvezető-helyettes


 

Fel