szombat, május 18, 2024

Főoldal

gyertyaszentelo

  1. 2023. február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén szentmisén vettek részt az Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola tanulói és pedagógusai, a Szent Kamill Leányai Szerzetes Intézmény Ajakon élő nővérei: Laura és Nirmala nővér, valamint az olaszországi központból, Rómából hozzájuk érkező Laura és Paula nővér.

A 8 órai szentmisére a gyerekek hozták magukkal az osztályuk gyertyáját és a lobogójukat.

A Gáspár Mátyás atya által celebrált misén megszentelte az osztályok gyertyáit is, melyen védőszentjük képe látható. Hálát adtunk a mögöttünk hagyott első félév minden ajándékáért, öröméért és a nehézségekért is.

 

A szentmisén, az áldást megelőzően Rozinka Mihály katolikus iskolánk intézményvezetője és dr. Ragány Adrienn polgármesterasszony is köszöntötte a Szent Kamill Leányai Szerzetes Intézmény 4 nővérét a Megszentelt élet napján.

Ezen a napon arra emlékezünk, hogy Szűz Mária bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban. Az ott jelen lévő idős Simeon Jézust a nemzetek megvilágosítására szolgáló világosságnak nevezte. Innen ered az egyik legrégebbi szentelmény: a szentelt gyertya, és a gyertyaszentelés szokása is. Így a szentelt gyertya Jézus egyik legrégebbi jelképe.

Minden tanuló és iskolai dolgozó ajándékba kapott egy megáldott és megszentelt gyertyát, melyet ezúton is köszönünk Gáspár Mátyás atyának és a Szent Kamill Leányai Szerzetes Intézmény nővéreinek, akik ezen a jeles napon a megszentelt élet napját is ünneplik. Szent II. János Pál pápa, aki intézményünk védőszentje, 1997-ben nyilvánította február 2-át, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét a megszentelt élet világnapjává. Azóta ezen a napon az egyház azokat a férfiakat és nőket is ünnepli, akik a világon megszentelt életet élnek.

Ragány Zsuzsanna
intézményvezető-helyettes

Fel