szombat, május 18, 2024

Főoldal

„ Az Istent szeretőknek minden a javukra válik…Róm 8,28”

25 éves a Debrecen- Nyíregyházi Egyházmegye, 25 éves a Debrecen- Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász és 5 éve Város Ajak. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász megalakulásának 25. évfordulóját 2018. szeptember 29-én, Ajakon, a Nagyboldogasszony-templomban tartották. Ez az időpont egybeesett Ajak város 5. születésnapjával, így a település lakói együtt ünnepelhettek.

Az egész napos program 10:00 órakor jubileumi, hálaadó szentmisével kezdődött, amelyet Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatott be. A szentmise előtt az ajaki katolikus általános iskola kórusa egyházi énekeket énekelve fogadta az ideérkezőket. A mise elején Mészáros László az egyházmegyei karitász igazgatója köszöntötte a karitász csoportokat, a jelen lévő papokat, közéleti tisztviselőket és a híveket. Az igazgató beszámolt az egyházmegyei karitatív szervezet munkájáról, valamint köszönetét fejezte ki  azért a négy darab nagy értékű elektromos moped kocsiért, amelyet egy nagylelkű adakozó a rászoruló mozgássérülteknek adományozott.  Továbbá megköszönte az ajaki Karitász önkénteseinek, Gáspár Mátyás és Galsi János plébánosoknak, hogy megszervezték a hálaadó ünnepet.

Palánki Ferenc püspök a Szent Mihály, Szent Gábor és Szent Rafael főangyalok ünnepén bemutatott szentmisén hálát adott a jubileumi évfordulóért. Prédikációjában hangsúlyozta, mi, akik Isten szeretetét képviseljük a világban a rászorulók, a betegek, a szegények között, mindannyian az Isten szeretetének képviselői, angyalai, küldöttei kell, hogy legyünk. Isten angyalokat küld, hogy az Ő örömhírét terjesszék, üzenetét közvetítsék. A szeretetszolgálatnak is az a küldetése, hogy tegye a jót. Akkor tudja teljesíteni a hivatását, feladatát, ha észreveszi másokon is az angyal szárnyakat. A Karitásznak az a feladata, hogy megmutassa az embereknek, már megnyílt az ég, az angyalok fel, s alá járnak, és Isten szeretete közöttünk van. Majd a főpásztor szólt az egyházmegyei karitász csoportokban néha fellelhető szeretetlenségről, széthúzásról, amely a gonosz műve, hiszen ott tevékenykedik, ahol a legtöbbet tud ártani, az pedig nem más, mint a szeretetszolgálat. Tudatosan kell küzdeni ellene, az emberek egységéért és egymás iránti szeretetéért.

 „Kérjük a Jóistent, hogy összefogva, egymást segítve, éljük meg a küldetésünket, angyal mivoltunkat és tegyük szebbé, boldogabbá a közösségünk életét, hogy mindenki megértse, megnyílt az ég és itt van a földön Isten szeretete” — zárta beszédét Palánki Ferenc megyéspüspök.

A szentmise következő részében a megyés püspök kitüntetéseket adott át a szeretetszolgálatban résztvevőknek. 

A kitüntetettek névsora: Dr Kósa Péter, Pintér Tímea, Rácz Anikó, Baranyi Szilárd, Pálfy Szilárd, Somlyai Gábor, Aranyosi László, Gégény Béla, Csóra Miklós, Roszel Gertrud.

Ezt követően a gyermekeknek meghirdetett rajzpályázat nyertesei vehették át az okleveleket.

A nyertesek névsora: alsó tagozat: I. Horváth Ádám - Napkor, II. Hudák Barbara - Ajak, III. Tóth Borostyán - Tuzsér, Különdíjat kapott Banga Mirján - Napkor. Felső tagozat: I. Horváth Elizabeth -Ajak, II. Jóni Melánia -Tuzsér, III. Farkas Norbert -Egyek, Különdíjat kapott: Legény Máté - Kisvárda.

Végül Kerekes Miklós, Ajak polgármestere méltatta az ajaki karitász munkáját, majd elmondta, a város valamennyi lakója megtisztelve érzi magát, hogy a 25 éves egyházmegyei karitász Ajak várossá nyilvánításának 5 évfordulóján ünnepel.  Majd hangsúlyozta, a város lakói az év minden napján segítik a rászorulókat, mert megtapasztalták azt, hogy adni jó. Ezután a polgármester felelevenítette korábbi jótékony munkájukat, amikor az egyházmegyei- a veszprémi karitásszal közösen 16 teherautónyi adományt vittek Kárpátaljára. Hiszen: „Jobb egy kis fényt gyújtani, mint a sötétséget ócsárolni” (Konfuciusz)— fejezte be gondolatait a polgármester.

A programsorozat agapéval, majd Szíjártó László veszprémi karitászigazgató, pápai plébános ünnepi előadásával folytatódott. A plébános a szentírásra utalva Mártához és Máriához hasonlította a szolgálatban résztvevőket. (vö.: Lk 10 38-42) Mártához hasonlítanak, akik élelmiszercsomagot, tűzifát, vagy valamilyen kézzel foghatót adnak a rászorulóknak, Máriához pedig azok, akik meglátogatják az időseket, meghallgatják őket és, együttérzésüket fejezik ki. A Karitász önkénteseinek e kettő egyensúlyát kell megtalálni és megélni szolgálatukban. Nem az a fontos, hogy mennyit adunk, hanem, hogy azt milyen lelkülettel tesszük.

A tartalmas előadás után az önkénteseket, vendégeket finom ebéd várta a templom udvarán felállított sátorban, délután pedig megkezdődtek a kulturális műsorok, ahol a helyi énekesek, zenészek, drámacsoportok és a meghívott előadók kedveskedtek színvonalas előadásukkal.

Kép és szöveg: Hasulyóné Rutkai Éva

Forrás: www.dnyem.hu

 

Fel