hétfő, július 15, 2024

Főoldal

betlehemi lang„Boldogok, akik békét teremtenek.”

Az ajaki hívek gyalogos zarándoklaton mentek a Betlehemi Lángért Kisvárdára 2023. december 22-én délután 4 órakor, amelyet Kaszásné Tóth Judittól a Szent László katolikus iskola intézményvezetőjétől vettek át.

 A Betlehemi Láng története 2023-ban:

Bár idén az Izrael és a Hamász között dúló háború miatt felmerült annak lehetősége, hogy nem érkezik Betlehemből békeláng a világ számos pontjára. Ennek ellenére Budapestre és onnan a határon túli magyar területekre – így Erdélybe és Kárpátaljára – is eljutott a béke lángja. A szintén háború sújtotta Ukrajnába Szlovákiából is megérkezett a békeláng, és az ország legmagasabb pontjára is eljutott.

2023-ban egy 12 éves betlehemi keresztény kislánynak még időben sikerült a Születés bazilika örökmécseséről átvennie a lángot. Betlehemből kerülőutakon keresztül kísérték a lángot Bécsbe, ahol egy tízéves cserkészfiú vette át.

A betlehemi békelángot immár 37 éve az ORF (Osztrák Rádió és Televízió) kezdeményezésére hozzák el Ausztriába. A cserkészek jóvoltából Európa számos pontjára eljut a fény a béke üzenetével.

A 2023-as betlehemi békeláng mottója: „Boldogok, akik békét teremtenek.”

A betlehemi békeláng ünnepélyes szétosztására a linzi dómban került sor december 9-én. A világ cserkészei között, akik több mint ezren voltak, mintegy kilencven magyar cserkész is részt vett az ünnepségen.

Linzből a Romániai Magyar Cserkészszövetség indította útjára a lángot, hogy minden kerületbe eljusson az Isten szeretetének és békéjének üzenetét szimbolizáló betlehemi békeláng.

A betlehemi békeláng megérkezett a gyulafehérvári székesegyházba is. A Romániai Magyar Cserkészszövetség vezetői december 16-án, szombaton adták át az adventi koszorú harmadik gyertyájának meggyújtása alkalmából a Szentföldről származó tüzet.

December 10-én délelőtt Magyarország fővárosában Budapesten is átadták a betlehemi békelángot, melyet a határon túli területekre is elvisznek. A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség tagjai is részt vettek a láng átvételén, amelyre a budapesti Fő utcai kapucinus templomban került sor, ahonnan tovább indult Magyarországon.

„Ahogy a betlehemi láng szétárad Ajakon, és beragyogja otthonainkat, épületeket, intézményeket, családokat és az emberek szívét, úgy áradjon szét karácsony megváltó örömhíre, és hozza el a békét!”

Köszönjük a Betlehemi Lángot, amely  a legszebb láng a világon, amely Betlehemből származik, innen visszük tovább a templomunkba, ahonnan családjainkhoz kerül.

Miért visszük haza a betlehemi lángot? Mert mi Jézus születésnapját ünnepeljük.

Gáspár Mátyás

plébános

Fotó: Kolozsi Imre

Fel