szerda, június 19, 2024

Főoldal

ncsutortok2024.03.28. Nagycsütörtök

Nagycsütörtök délelőtt olajszentelési szentmisén, az Eucharisztia és a papság (egyházi rend) alapításának ünnepén Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök együtt misézett Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi püspök atyával és az egyházmegye papjaival a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban.

 A püspök atya megszentelte a keresztelendők és a betegek olaját, valamint a krizmát.

Ezen a szentmisén részt vettek Ajakról érkezett ministránsok is, az Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola tanulói, akiket elkísért az iskola néhány pedagógusa.

Este az ajaki Nagyboldogasszony templomban szentmisével emlékeztünk az Utolsó Vacsorára, az Oltáriszentség és az egyházi rend alapítására.

Nagycsütörtök esti liturgiájában az Utolsó Vacsora felidézésével az Eucharisztia alapítására emlékezünk, amikor Jézus maga köré gyűjtötte tanítványait. Nagycsütörtök az Egyház legősibb ünnepei közé tartozik.

A nagycsütörtöki evangéliumban halljuk, hogyan mosta meg Jézus tanítványainak lábát. Ez a cselekedet örök időkre szóló példaadás, hogyan kell egymást alázatos szívvel szolgálni. Ennek emlékére Gáspár Mátyás atya megmosta az elsőáldozásra készülő gyerekek lábát a szentmisén.

Az esti szentmise elején a jelképek az utolsó vacsora örömének hangulatát idézték. Ezért van a fehér miseruha, ezért szól a mise elején az orgona, és ezért van virág az oltáron. Dicsőségre minden templomban, így nálunk is megszólaltak a harangok, a csengők, az orgona, majd a Glória után elnémultak nagyszombat estig. A mély gyász jeléül ezután csak a kereplők szóltak. A harangok „Rómába mennek” és megjelennek a szomorúság, a fájdalom jelei is.

A szentmise utáni oltárfosztás, amikor eltávolítottak az oltárról minden díszt, még a terítőt is, Jézus elfogatására és szenvedéseire emlékeztet. A szertartás végén a csend is jelzi a Jézus szenvedésével együtt érző fájdalmat.

Köszönjük mindenkinek a szolgálatát a szentmisén.

Ragány Zsuzsanna

igazgató-helyettes

Fel